Jouw persoonlijkheid is (deels) geërfd.

BELEMMERENDE PATRONEN

Jij bent, als mens, een complex wezen. Dat zijn we -ook al zijn er misschien gradaties- allemaal. Ga maar eens na: jouw persoonlijkheid is niet in een paar woorden te omvatten. Als je dat al probeert, dan maakt het niet uit waarmee je komt: er zit vrijwel altijd een laag onder. Ken jij jouw belemmerende patronen en overtuigingen? Leer deze kennen en jouw doelen bereiken.

AANGELEERD GEDRAG

Onze persoonlijkheid en persoonlijke ontwikkeling wordt gevormd op meerdere manieren en vanuit verschillende invloeden, zoals je familie, je vrienden, school en ga zo maar door. In deze blog nemen we je graag mee in het persoonlijkheidsdeel van jou dat tot stand is gekomen onder invloed van jouw familie.

Sommige karaktereigenschappen zijn genetisch bepaald. Andere zijn aangeleerd – en kunnen dus ook weer afgeleerd worden wanneer ze je niet (langer) dienen. Jouw familie is een cruciaal onderdeel van hoe je de wereld ziet en ervaart. Het zijn doorgaans je -al dan niet biologische- vader en moeder die jouw referentiekader (het collectief van jouw normen en waarden waarmee je de wereld beoordeeld) vormen.

KINDSDEEL

Je bent geboren als eerste kind. Dat betekent dat jouw geboorte, gelijk staat aan de geboorte van jouw ouders als vader en moeder. Alles wat je doet ligt onder een vergrootglas: van je eerste boertje, tot je eerste woordjes en je eerste stapjes. Voor je ouders is alles even bijzonder. Ze hebben het immers nog nooit eerder meegemaakt? Je raakt eraan gewend om op je wenken bediend te worden en de hemel te worden ingeprezen als je ouders’ grote knul of kleine prinses… En dan, wanneer je drie jaar oud bent, wordt er plots een klein zusje geboren.

Je ouders houden nog evenveel van je, maar moeten simpelweg het leeuwendeel van hun tijd besteden aan je kersverse zusje, die tot overmaat van ramp ook nog darmprobleempjes heeft en daardoor een huilbaby wordt. Je pa en ma maken zich zorgen om de kleine hummel, terwijl jij al iets ouder bent en jezelf soms best even kan vermaken. De tijd en aandacht die je gewend bent, zijn ineens weg. Nog erger: je wordt ineens opgezadeld met verantwoordelijkheden. Jij bent immers de oudste en je zou ‘wijzer moeten zijn’. Je moet het goede voorbeeld geven.

Lees verder op Coaching Club

Delen: